Одржана дебата „Економске могућности и прилагођавања климатским променама“ у организацији Амбасаде Француске

Дебата под називом „Економске могућности и прилагођавања климатским променама“ у организацији Амбасаде Француске одржана је 12. децембра 2018. године у Француском културном центру у Београду. Учесници дебате имали су прилику да размене искуства и упознају се са циљевима Европске уније и Србије у области циркуларне економије.

Представник Европске делегације у Србији Антоан Авињон истакао је да циркуларна економија тражи од нас да размишљамо другачије, сарађујемо и будемо креативни. „И поред индустријске прошлости Србија има пуно могућности, младих стручњака и велики потенцијал који треба да подржимо и охрабримо. Свако од нас може у свакодневном животу да учини мале кораке, да искористи прилике које се отварају у приватном сектору и да учи кроз примере добре праксе.“

Мирослав Тадић, портфолио менаџер Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) је представио иновативна технолошка решења и пословне моделе у области борбе против климатских промена, у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.

Своје иновативне пројекте у приступу циркуларној економији у Србији представиле су компаније Југо-Импекс и ЕсоТрон. Небојша Вранеш, представнике фирме Југо- Импекс и организације ZeroWaste Србија је посебно нагласио да је неопходно дати нови живот зеленим материјалима који још увек не постоје на тржишту јер на тај начин отпад попут стакла или камена постаје ресурс који може да се користи као нови грађевински материјал.

Представник мултинационалне компаније СУЕЗ нагласио је да и поред више од 150 година постојања ова компанија и даље улаже значајна средства у истраживање и развој, иновације, дигиталне и информационе технологије. „То је пут којим свака компанија мора да иде, чак и ако јој то није основна делатност“, истакао је представник СУЕЗ-а.

Бертран Мије из Амбасаде Француске у Србији, упознао је присутне са примерима добре праксе у Француској и Србији. Посебан нагласак је ставио на чињеницу да су сва дипломатска представништва Републике Француске широм света одлучила да почну са увођењем одрживих и зелених пракси укључујући рециклажу, компостирање и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Подели ову вест> Facebook Twitter Pinterest Google +