Пројекат Локални развој отпоран на климатске промене подржава борбу против пластике, овогодишњу тему Светског дана заштите животне средине

У сусрет Светском дану заштите животне средине који се ове године обележава слоганом “Победи загађење пластиком! Ако не можеш да је поново употребиш, не користи је”, подржали смо, у оквиру „Изазова за иновативна решења“, пројектну идеју Хемијског факултета у Београду која уводи нове биоматеријале који би могли да замене употребу комерцијалне пластике.

Пројектна идеја уводи нове материјале, производњу иновативних биополимерних композита заснованих на микробним егзополисахаридима и отпаду дрвно-прерађивачке, папирне и пољопривредне индустрије, што би могло потенцијално да замени употребу комерцијалне пластике (пластичне масе добијене из фосилних горива) у различитим применама.

Пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ спроводи Министарство заштите животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину.