Награђене општине и градови „Пионири у иновацијама у области отворених података“

Изабране најиновативније идеје у области унапређења управљања подацима од значаја за борбу против климатских промена

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) организовали су данас доделу награда у оквиру заједничког пројекта под називом „Локални развој отпоран на климатске промене“. Награде су примили победници јавног позива “Изазов отворених података”, упућеног општинама и градовима са најиновативнијим идејама у области отварања, доступности и унапређења управљања подацима од значаја за борбу против климатских промена.

Потрага за иновативним решењима у овој области наишла је на велики оџив широм Србије, а независна стручна комисија изабрала је осам најбољих, која ће у почетку бити примењена у Крагујевцу, Крушевцу, београдској општини Звездара, Шапцу, Краљеву, Сремској Митровици, Ћуприји и Крупњу, а касније и широм Србије због велике могућности њихове даље примене у различитим областима, а пре свега у области производње и потрошње електричне енергије, повећања енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, управљања отпадом, итд.

Отворени подаци стимулишу економски раст јер стварају подстицајно окружење за развој иновација и “зелених” идеја и омогућавају привлачење “климатски паметних” инвестиција. Доступност података је неопходна за ефикасно планирање и доношење одлука, осигурава већу транспарентност рада локалних самоуправа и стимулише укључивање јавности у процесе одлучивања.

„Сматрам да је ово изузетно важан пројекат, промовише иновативност у Србији која је стратешки опредељана за дигитализацију – једну модерну Србију. Србија мора да подиже капацитете, а ово је начин подиизања капацитета јер без ових података нема ни пројектно-техничких документација да се изведу пројекти у вредности од близу 15 милијарди евра“, истакао је на додели Министар заштите животне средине Горан Триван.

Заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера рекла је да ће осам локалних самоуправа, победника “Изазова отворених података”, поред финансијске подршке до 10,000 долара по пројекту, добити и стручно-саветодавну подршку у оквиру Климатског инкубатора, за даљи развој идеја у зреле пројекте спремне за примену. У Климатском инкубатору биће израђено и софтверско решење за побољшање управљања подацима, које ће омогућити да се умреже подаци различитих локалних заједница, као и да се повежу са базама података државних институција.“

“Локални развој отпоран на климатске промене” је петогодишњи пројекат који има за циљ да се, кроз партнерство јавног, приватног и цивилног сектора, подржи развој пројеката који имају за циљ да се смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и локалне заједнице у Србији учине отпорнијима на промене климе. Пројекат спроводи Министарство заштите животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). Партнери на Пројекту су Делегација Европске уније у Републици Србији, Влада Краљевине Шведске, Влада Швајцарске и национални партнери попут Фонда за иновациону делатност и Сталне конференције градова и општина.